GENERELT
For mange vil nok økonomien på forhånd se ut som den største utfordringen med å få til en slik tur. En slik reise koster jo en del. Dette bør i likevel være overkommelig for de aller fleste, dersom man virkelig ønsker å få det til. Vi har spart i lengre tid nå, og hatt halvannen jobb hver, ved siden av det, har vi levd litt ekstra sparsommelig den siste tiden. Hvis man bare er villig til å ofre litt i en liten perioden, får man så uendelig mer igjen får det. Det handler bare om å prioritere det som virkelig betyr noe, framfor alle de småutgiftene som man kunne greid seg foruten.
 
BUDSJETT
Det er fornuftig å sette seg opp et budsjett på fohånd, noen rammer for økonomien. Da er det viktig å hente inn informasjon fra personer, reishåndbøker osv. slik at man får et så realistisk budsjett som mulig. Det hjelper nemlig lite med et budsjett dersom det overhodet ikke stemmer overens med virkeligheten. Vi har satt opp et veldig enkelt lite generellt budsjett her (ikke vårt eget), som kan gi en liten pekepinn på hva en bør regne med av kostnader. Dette gjelder per person:
 
· Billetter:
15 000 - 25 000 kr
· Levekostnader:
200 - 400 kr per dag
· Reiseforsikring:
4000 - 5000 kr
· Utstyr:
5 000 kr
· Vaksiner:
3 000 kr
· Visum:
200 - 500 kr per stk
 
Det er veldig vanskelig å sette eksakte tall her, for det er enorme variasjoner avhengig av hvor og når du reiser, hvor lenge du blir borte, hva du ønsker å oppleve, hva du har fra før, om du reiser sammen med noen eller alene, og hvordan type tur du ønsker deg, samt et hav av andre muligheter. Reiser man eksempelvis i USA eller Europa, vil levekostnadene selvsagt være helt anderledes. Så dette blir veldig generellt, og bare en liten pekepinn på større tur sånn circa koster.
 

 
 
NETTBANK
Når man er ute og reiser i lengre tid kan det være utrolig praktisk å ha en nettbank. På den måten kan du til "enhver tid" ha oversikten over hvor mye penger du har brukt, og kanskje ikke minst hvor mye du har igjen. Har du i tillegg en reservekonto, og det kan være lurt å ha i bakhånd, så kan du ganske enkelt overføre penger mellom disse kontoene. Må nesten reklamere litt for Skandiabanken når det er snakk om nettbank. Skandiabanken er den eneste gebyrfrie banken i Norge. Du betaler ikke gebyr for å betale regninger, heller ikke for å bruke Visa kort, enten du befinner deg i Norge eller utlandet, i minibanker eller betalingsterminaler, uansett ingen gebyrer! I tillegg får du hele 7.3% rente fra første krone på alle typer konti! Suveren bank, spesielt for folk som er ute og reiser, i og med at man ikke betaler gebyrer på bruk av Visakortet.
 

 
 
BANKKORT
Bankkort er i ferd med å ta over mer og mer for reisesjekker. VISA kort og Mastercard er det mest utbredte. De benyttes både i minibanker og ved betalingsterminaler stort sett verden over. Man bør likevel være oppmerksom på at utbredelsen ikke er like stor i alle land, og at det er langt mellom minibankene på landsbygda. Fordelen med bankkort er at du slipper å ta med deg store summer i kontanter. Pengene dine står hele tiden trygt plassert i banken, og man kan ta ut litt i gangen etter behov. Har man i tillegg en genial bank slik som Skandiabanken, slipper man også gebyr. Man kan benytte VISA kortet fritt, i minibanker, butikker og restauranter, uten å måtte betale noe gebyr. Andre banker tar gjerne rundt 30 kroner per transaksjon, det slipper du med Skandiabanken.

Du skal likevel være på vakt når du benytter kort i butikker og restauranter. Ikke la betjeningen gå på bakrommet for å skrive ut kvitteringen, og før du skriver under på kvitteringen, må du sjekke at summen som står der stemmer med den prisen du skulle betale. I tillegg er det selvsagt veldig viktig at du oppbevarer kortet på et trygt sted slik at du ikke kan bli frastjålet det, eller mister det. Skulle du være uheldig å miste det, må du straks ta kontakt med banken eller kort selskapet og få sperret kontoen. Hardbarkete svindelere trenger ikke lange tiden på å tømme kontoen din...
 

 
 
REISESJEKKER
Reisesjekker er også en fin og trygg måte å ta med seg reisevaluta på. Reisesjekkene kjøper du i banken før du reiser, og du får sjekkene i US Dollar. Du kan velge hvilken sum du vil ha på hver sjekk, 50 og 100 dollar er fornuftige summer. Når du kjøper reisesjekkene, signerer du dem. Når du senere skal veksle dem inn, signerer du dem en gang til, slik at de som veksler dem inn ser at det er du som har signert begge gangene. Du må også vise frem passet, for de sjekker både signaturene på sjekkene og i passet, for å være helt sikre. På den måten er reisesjekker veldig trygge.. Selv om du skulle miste sjekkene, så garanterer selskapene for pengene dine, slik at du ikke kan tape noe.

Det er en avgift når du kjøper sjekkene, og en avgift når du skal veksle dem inn. Skriv opp numrene på de ulike reisesjekkene, og ta vare på dem et annet steder. Dersom du skulle bli bestjålet, eller om de går i stykker, kan du få nye av nærmeste kontor. Det finnes noen ulike bedrifter som har reisesjekker, f.eks. Tomas Cook og American Express. De har kontorer over hele verden som du kan hente nye reisesjekker hos, men du må kunne vise frem hvilke nummer sjekkene hadde. Det beste er kanskje å ta med seg en blanding av reisesjekker og Visa, for da har du flere muligheter i avsidesliggende strøk. Det er også lurt å ha en liten kontant beholdning med US Dollar, dersom de hverken tar imot reisesjekker eller Visa.
 

 
 
KONTANTER
Kontanter er vel egentlig det mest praktiske å reise med, men også det minst trygge. Man bør likevel ha med seg en liten beholdning, helst i US dollar. Flere steder vil man nok oppleve at det kan være langt mellom minibanker og Tomas Cook kontor, og da vil det være kjærkomment med noen kontanter. En god regel kan være at kontant beholdningen til enhver tid tilsvarer hva reiseforsikringen dekker av tap av kontanter. De fleste reiseforsikringene dekker fra 3000 til 5000 kroner i tap av kontanter, og det er en grei sum det.
 
 
 
Copyright © 2001 - Jorda Rundt 2001