GENERELT
 
Det finnes et hav av ulike reisehåndbøker til ulike destinasjoner, og det er sannelig ikke alltid like enkelt å velge mellom de forskjellige. Vi har hatt veldig god erfaring med Lonely Planet`s reisehåndbøker, og derfor holdt oss mye godt til disse. Kanskje ikke det mest dristige og eksotiske valget, men veldig gode og trygge bøker som gir den informasjonen man har behov for. En annen fordel er at disse kan "oppdateres" fra Lonely Planet`s hjemmesider. Man kan laste ned de nyeste oppdateringene angående overnattingsteder, spisesteder og annen praktisk informasjon.

En ting er iallfall sikkert, en god reisehåndbok er essensiellt for de aller fleste av oss. Reisehåndbøkene er spekket av informasjon om det eller de landene du skal besøke. Man får som regel først en introduksjon om landet, med beskrivelser av historie, geografi, økonomi, religion, språk osv. Deretter kommer en større fakta del for den reisende, som inneholder opplysninger om det meste, alt fra når du bør reise, visum, penger, helse, farer, til spesielle hendelser, toalett forhold og hva du bør kjøpe. Så kommer en stor seksjon som er delt inn i flere små deler som beskriver de ulike landsdelene i landet, og som gir inngående beskrivelser av ulike byer og steder som bør besøkes. Her finner du opplysninger om selve byene, om hva du bør se, og ulike "sights", men også om hvor du kan bo bra og billig, samt gode restauranter og andre nyttige tips.

En av ulempene
med reisehåndbøkene er at de ofte er relativt store og tunge. Skal man reise jorden rundt, trenger man ofte ganske mange reishåndbøker, og disse tar gjerne stor plass og gjør sekken en del tyngre. Alternativet kan være å kjøpe bøkene underveis. Men da får man ikke muligheten til å planlegge turen i like stor grad. Mye av sjarmen med en større reise er planleggingen på forhånd, å kunne lese om de ulike stedene man skal besøke, sette seg litt inn i kulturen, og drømme seg bort til kamelturer foran Pyramidene i Egypt, fjellvandringer i Nepal eller en enkel spasertur på den fantastiske kinesiske mur. Mange vil påstå at planleggingen er halve fornøyelsen, så får det ikke hjelpe at sekken blir litt tyngre og at man kanskje ikke får plass til det ekstra paret med truser...
 
Det kanskje beste tipset vi kan gi angående reisebøker er å kjøpe de hos en nettbokhandler, helst en utenlandsk en. Amazon for eksempel, selger reisehåndbøkene til en langt lavere pris enn hva man får i norske bokhandlere, gjerne flere hundre kroner billigere per stykk. Man slipper toll på bøker, slik at det eneste som kommer i tillegg er som regel porto, og den utgjør ikke mange kronene. Hos nettbokhandlene er det også ofte anmeldelser av bøkene både fra profesjonellt hold, og fra vanlige reisende som forteller om sine erfaringer med den aktuelle boken, slik at man på den måten kan få et inntrykk av hvilken bok man bør satse på. Veldig praktisk.
 

 
VÅRE BØKER
 
 
South America on a shoestring (LP)
Vi skal besøke tre-fire land i Sør-Amerika, derfor falt valget på denne boken som omhandler alle landene i Sør-Amerika, slik at vi skulle slippe å dra på en bok for hvert enkelt land. En veldig grei bok med en del kart, noen bilder, og masse informasjon om de ulike landene og hva en bør få med seg. Passer godt hvis man skal reise i flere land i Sør-Amerika.
 
 
Latin American Spanish Phrasebook (LP)
Lommeparlør i "Latino-Spansk". Veldig praktisk når vår spansk stort sett begrenser seg til "si" og "seniorita". Boken er inndelt i en rekke ulike tema, for eksempel, mat, helse, shopping osv. Tilpasset de mest vanlige situasjone man kan komme opp i.
 
 
South-East Asia on a shoestring (LP)
Boken er delt opp med en del for hvert land, hvor man finner den informasjonen man trenger om det landet. Denne boken dekker tilsammen 10 land i Sør-Øst Asia, og er som boken for Sør-Amerika veldig praktisk hvis du skal innom flere land i regionen, men dersom man skal kun besøke ett land og vil ha mer inngående informasjon, er det nok smartere å velge en bok som omhandler bare det aktuelle landet.
 
 
South-East Asia Phrasebook (LP)
Liten lommeparlør som inneholder miniparlører for burmesisk, malaysisk, khmer, lao, tagalog, thai og vietnamesisk. Man blir selvsagt ingen språk ekspert av denne boken, men den kan være nyttig å ha i tilfellet man skulle stå fast et sted.
 
 

China (LP)
Kina er som kjent et relativt stort land, derfor er det greit å ha en egen reisehåndbok for Kina. Boken er på ikke mindre enn 1100 sider og er delt inn i Kina`s mange landsdeler. Inneholder mange kart, en del bilder, tips og råd om det meste, fra hva du bør si og ikke si, til hvordan å komme seg fram og hvor man bør overnatte.

 
 
Mandarin Phrasebook (LP)
"Ni Hao!" eller God Dag som vi sier på norsk. Skal man reise litt utenfor allfarvei i Kina må man nok regne med at ikke alle snakker engelsk, da kan det være greit å ha en liten parlør i Mandarin. Forhåpentligvis nok til å få seg tak over hodet og noe å spise, og kanskje til og med rekke neste tog...
 
 
Mongolia (LP)
Den minste reiseboken vi har med oss, og den vi kanskje var mest skeptisk til å kjøpe. Det finnes svært lite å velge mellom når det kommer til reisehåndbøker om Mongolia. Dette var den eneste vi fant. Grunnen til at vi var litt skeptiske er at siste utgave er fra 1997, ikke akkurat oppdatert med andre ord. Men man kan laste ned oppdateringer på alle Lonely Planets bøker fra Internett, så da går det enda an.
 
 
India & Nepal (Let`s Go)
Fant en bok som omhandlet både India og Nepal, noe som var veldig praktisk for oss som ikke har tenkt å bruke så mye tid i disse landene. Grundig og bra bok som gir all den informasjonen man trenger. Litt anderledes enn Lonely Planet guidene, mindre kart og bilder i denne, og mer tettpakket med informasjon. Spesielt lagt opp mot såkalt "budget travellers", altså lavbudsjett reisende.
 
 
Istanbul to Cairo on a shoestring (LP)
Utrolig spennende bok. I denne er det lagt opp en rute mellom Istanbul og Cairo, som går gjennom Tyrkia, Syria, Libanon, Israel, Jordan og Egypt. En drømmereise for historisk interesserte. Vår neste tur kommer definitivt til å bli lagt opp etter denne boken, denne gangen får vi dessverre bare tid til å besøke Istanbul og Cairo.
 
 
Copyright © 2001 - Jorda Rundt 2001