GENERELT
 
Det vi har lært av våre forbredelser, er at den kanskje største utfordringen man møter når man skal legge opp drømmeturen, er reiseselskapene. En skulle kanskje tro at reiseselskapene gjør sitt for at du skal få nettopp den turen du ønsker, men slik er det absolutt ikke. Når man har laget seg en reiserute og presenterer denne for de ulike reiseselskapene starter som regel problemene. For det viser seg raskt at det ene reiseselskapet tilbyr ikke billetter til den ene destinasjonen, og flyselskapene til det andre reisbyrået samarbeider ikke på den strekningen, så derfor må du heller fly om Afrika og mellomlande i Tadsjikistan og Taipei, før du omsider kan lande i Bangkok, når du egentlig hadde tenkt deg til Singapore, "men det er jo i Sør-Øst Asia begge deler..." Det blir med andre ord fort kaos, og eneste løsning ifølge reiseselskapene er enten å følge deres opplegg, eller la de "ordne noen andre billetter" som koster 3-4 ganger så mye som de opprinnelige.

Det er derfor veldig viktig at man er ute i god tid, og med god tid mener jeg gjerne minst et halvt år i forveien. Det er viktig at man da har laget seg en klar reiserute, og at man har en klar formening om hvor man ønsker å dra. Dersom du møter opp uten en klar formening om hvordan du vil ha tingene, er du solgt. Da ender du opp på samme flyet som en drøss med andre nordmenn som har endt opp med den samme standard ruten som er den enkleste og billigste for reiseselskapet. Dersom man er ute i god tid med den reiseruten man har bestemt seg for, har man muligheten i langt større grad til å forhøre seg rundt, slik at man kan få til en tur som best mulig stemmer overens med det man ønsker. Selv om man ikke er ute i så god tid, skal man uansett ikke la seg stresse av reiseselskapene til å velge deres opplegg. Vi fikk beskjed i oktober fra ikke ukjente Kilroy Travels om at vi måtte bestemme oss i løpet av få dager hvis de skulle få til et opplegg for oss, først to måneder senere, i slutten av desember, og kun tre uker før avreise, var turen helt klar, da med British Airways OneWorld billett. Det er veldig lurt å være ute i god tid, det kan være til god hjelp, men ikke la deg stresses opp til å ta forhastede beslutninger. Uansett, det aller viktigste er at man får i stand den turen man selv ønsker!
 

 
VÅR ERFARING
 
Vi hadde satt opp i hovedtrekk hvordan vi ville at vår reiserute skulle være, med en del land og steder vi ønsket å besøke. Deretter tok vi kontakt med Kilroy Travels, som er det ledenede reisebyrået innen såkalte ungdomsreiser. Etter x-antall samtaler med Kilroy og mye styr fram og tilbake, satt vi igjen med en tur som var totalt annerledes enn den vi hadde sett for oss. Da var valget enkelt, vi måtte finne oss et annet reisebyrå. Når man først skal ut på en slik stor reise må vel kanskje det aller viktigste være at man får den turen man ønsker, og den turen man har drømt om, ikke den som passer best for reiseselskapet...

Vi forhørte oss deretter hos et av de andre ungdomsreisebyråene, STA-Travel. Heller ikke her gikk det lang tid før vi fant ut at deres opplegg ikke passet for oss. Neste forsøk var hos SAS. De har sammen med sine samarbeidspartnere i den såkalte Star Alliance ulike varianter av en Jorden Rundt billett. Deres billetter er delt opp etter antall miles du tilsammen flyr. Et bra opplegg for de fleste, men får vår del greide vi aldri å komme under max grensen på antall miles dersom vi skulle få til den turen vi ønsket.

Redningen vår ble derfor
OneWorld alliansen, med British Airways i spissen. I utgangspunktet var vi ikke en gang klar over at dette tilbudet fantes. Vi tok ganske enkelt bare kontakt med British Airways i håp om at de kanskje hadde et opplegg, og til alt hell så hadde de. Og det skulle vise seg å være både det beste, mest fleksible og rimeligste av alle sammen. Dermed endte vi opp med såkalte OneWorld billetter som sammen med et par tilleggsbilletter har gjort vår drømmereiserute mulig.
 

 
REISESELSKAPENE:
 
   
British Airways One World
 
One World allianse består av en rekke flyselskap verden over, med British Airways i spissen. Det er svært få steder som ikke dekkes av et av disse flyselskapene, man kommer seg stort sett dit man ønsker, enten det er Påskeøya man vil til, som er en av verdens mest fjerntliggene øyer, eller ganske enkelt Cape Town eller Madrid for den saks skyld. I sitt "Jorda Rundt opplegg" har OneWorld delt verden opp i 6 ulike soner. En sone for Europe samt Midt-Østen og deler av Nord-Aftrika, en sone for Nord-Amerika og Sentral Amerika, en sone for Sør-Amerika, en for Oceania, en for Asia og en til slutt en sone for Afrika. Man betaler for antall soner man ønsker å reise innen, 3 soner koster 14 000 kroner, 4 soner koster 16 000 kroner, 5 soner koster 19000 kroner og alle seks sonene koster 22 000 kroner. Opplegget er veldig fleksibelt, man kan fly til et sted, hoppe av der og reise på egenhånd, for så å hoppe på et nytt fly et annet sted. Alt etter ditt eget øsnker. Finner du ut underveis at du vil ha litt ekstra tid et sted, og ønsker å forskyve flybillettene dine, får du gjort dette uten at det koster deg noe i det hele tatt.

Dette er et veldig fleksibelt og godt opplegg, og viser seg samtidig i de fleste tilfeller å være det billigste. For 16 000 kroner dekker man f.eks hele Europa, Sør-Amerika, Oceania og Asia. Og for folk som ønsker å reise en del på egenhånd og ha størst mulig fleksibilitet er dette en glimrende ordning. Man kan for eksempel fly til Lima, hoppe av der, reise på egenhånd ned til Buenos Aires, hoppe på et nytt fly der som flyr deg til Singapore, reise på egenhånd oppover Sør-Øst Asia, for så å hoppe på et nytt fly som flyr deg til India. Alt etter ditt eget ønske. Skulle det være distanser de ikke flyr, er de hjelpsomme med å skaffe billetter til disse til en fornuftig pris. I tillegg får du bonus poeng hele veien, som kan benyttes på alle strekninger OneWorld alliansen flyr. På en slik Jorda Rundt tur samler du lett nok poeng til en gratis tur til f.eks USA etter hjemkomst.

Når man tar kontakt med British Airways er de dessuten alltid hyggelige og hjelpsomme, og gjør sitt ytterste for at vi skal få det til slik som vi ønsker. Eneste minuset vi kan komme på, er at de ikke er tilgjengelig på e-post. Man må med andre ord ta kontakt med de enten via telefon eller fax, det kan til tider være litt kronglete, men det går som regel bra.

Anbefaler på det sterkeste alle som planlegger en større reise å ta kontakt med British Airways! Telefonnummeret deres er: 800 33 142, og faxnummer: 0046 563 23566
Les mer her...
 

 
 
SAS og Star Alliance
 
Star Alliance sin Jorda Rundt billett er delt opp etter samlet antall miles man ønsker å fly. Man kan velge mellom tre alternativer, 39000 miles som koster 23 700 kroner, 34000 miles som koster 20 300 kroner og 29000 miles som koster 17 600 kroner. Innenfor de ulike alternativene kan minimum ha 3 stopp og maksimum 15 stopp. Star Alliance består av mange ulike flyselskaper fra hele verden, og dekker derfor de aller fleste krinkler og kroker rundt omkring i verden. Man får som regel tak i billetter til de destinasjonene man ønsker. Det er også her mulig å flytte billetter underveis, endre avreisedatoer og avreisetider, uten at det koster deg noe. Underveis samler du også bonus poeng, slik at når du kommer hjem har du sannsynligvis samlet nok poeng til en gratis tur til USA eller noe slikt.

Dette er et godt alternativ, men er en del dyrere enn British Airways opplegg. Et problem med opplegget, er at det regnes miles også selv om man reiser deler av ruten på egenhånd. Så hvis man flyr til Lima, og reiser på egenhånd ned til Santiago, for så å fly fra Santiago videre til et tredje sted, regnes det miles også på avstanden mellom Lima og Santiago, selv om du ikke flyr denne avstanden. Dette virker svært ulogisk, men slik er det. For vår del, som ønsket å reise mye godt på egenhånd, gjorde denne ordningen det umulig for oss å velge Star Alliance, det ble rett og slett umulig å komme under max antall miles.
Les mer her...
 

 
 
STA Travel
 
STA Travel er et såkalt ungdomsreisebyrå. De har ikke en egen "Jorda Rundt billett", men setter sammen en tur av ulike enkelt billetter. I markedføringen sin reklamerer de gjerne med en tur allà dette: "Jorda Rundt: Oslo - Amsterdam - New York - Lima // Buenos Aires - Johannesburg - Delhi - Bangkok -Beijing - London - Oslo til kun 14 990" og dette ser jo veldig fristende ut. Men denne turen består egentlig bare av tre billetter, Oslo - Lima, med såkalte mellomlandinger i Amsterdam og New York, Buenos Aires - Bangkok, med mellomlandinger i Johannesburg og Delhi, og Bangkok - Oslo, med mellomlanding i Beijing og London. Strekningen Lima - Buenos Aires reiser man på egenhånd. Hva er så problemet med denne turen? Jo, slike turer er svært lite fleksible. Man har i liten grad muligheten til å reise på egenhånd, fordi man må tilbake til den byen man startet i for å kunne fly videre. Man kan med andre ord kun reise i sirkel rundt de ulike stoppestedene fram til flyet går videre. Dersom man ønsker å reise store strekninger på egenhånd, må man kjøpe mange flere enkeltbilletter, og turen blir veldig fort mye dyrere. For hele konseptet er bygget rundt de såkalte mellomlandingene, og det er disse som holder prisen nede. Ønsker man dessuten å endre noen av flytidene underveis, må man betale ekstra gebyrer for å gjøre dette. Det hele virker veldig attraktivt på papiret og i reklamene, men i realiteten er de store begrensninger. Når du kommer med din egen reiserute viser det seg fort at det er vanskelig å få tak i billetter til de stedene man ønsker, og det hele blir langt langt dyrere enn hva de reklamerer med.

Dette opplegget egner seg best for personer som gjerne vil følge reiseselskapets opplegg, som ikke er så opptatt av hvor i verden de skal reise, bare de reiser, og som ikke har tenkt å reise noe særlig på egenhånd. Det er også et fint alternativ hvis man skal ha enkeltbilletter og bare det. For eksempel hvis man kjøper kun billetter til Lima, og deretter reiser på egenhånd videre og kjøper de andre billettene underveis. Da vil man få et bra og fleksibelt opplegg, og da er STA travel et fint sted å kjøpe denne enkelt billetten på, for de er som regel billigere enn Kilroy og andre reiseselskap på de fleste strekningene.

NB! Skal du ringe STA Travel bør du sette av en dag eller to, de er forferdelig treige til å ta telefonen.
Les mer her...
 

 
 
Kilroy Travels
Kilroy Travels baserer seg på det eksakt samme opplegget som STA travel, med et par enkelt billetter med mellomlandinger (se ovenfor). Grunnen til at vi rangerer Kilroy Travels lavest, er at de er dyrere enn konkurrenten STA Travel og mer arrogante. Det er tydelig at de har en veldig sterk posisjon i markedet og er klar over dette. De er ikke akkurat overhjelpsomme, virker ikke som de sitter på den helt store kunnskapen heller, og de ser helst at vi følger deres "fast ruter" som de sannsynligvis har best profitt på. Dyrt, oppskrytt, og lite hjelp å få. Eneste de er bedre enn STA Travel til, er å ta telefonen.
Les mer her...
 

 
TIL SLUTT HUSK:
 
· Det finnes andre reisebyrå enn Kilroy Travels!
· Forhør deg godt hos mange
· Vær ute i god tid
· Ha en klar formening om hvordan reiseruten din skal se ut
· Hold fast på den reiseruten, slik at du får den turen du ønsker
· Betal helller litt ekstra slik at du får til drømmereisen
 
 
Copyright © 2001 - Jorda Rundt 2001