PASS
Skulle man være uheldig å glemme noe, så ordner det seg i de aller fleste tilfeller. Det meste kan i dag kjøpes for penger, nesten uansett hvor i verden du befinner deg, bortimot det eneste unntaket er vel pass. Noen vil vel hevde at også det kan kjøpes, men jeg vet ikke helt om jeg vil anbefale det. Husk passet ditt! Og minst like viktig, sjekk at det er gyldig for hele perioden du skal være borte! Det er mange som har brent seg på akkurat det... Husk også at visse land krever at passet skal være gyldig i minst seks måneder for at du skal få komme inn i landet. I tillegg må du passe på at det er tilstrekkelig med tomme sider i passet til visum og inn- og utreise-stempler.

Et godt tips er å ta flere kopier av passet`s første side, hvor den personlige informasjonen og bildet står. Oppbevar kopiene på forskjellige steder, og dersom dere er flere som reiser sammen, ta vare på noen kopier for hverandre. Dette gjelder også for andre viktige papirer som f.eks reiseforsikringen din. Skulle du være uheldig å miste passet ditt, vil slike kopier gjøre arbeidet enkelere for ambassaden. Dessuten er lurt å ha en slik kopi tilgjengelig når du skal søke om visum, fordi de ofte vil beholde en.
 
VISUM
Flere land krever at du må søke om visum for å komme inn i landet. For de aller fleste nordmenn går det greit å få visum, men det medfører gjerne litt ekstra arbeid. Som regel må du søke om visum på forhånd hos landet`s nærmeste ambassade eller konsulat. Det gjelder å være ute i litt god tid, for i de fleste tilfeller innebærer dette at du må sende passet ditt per post. Dersom du skal til et av nabolandene til det aktuelle landet først, kan det ofte være like greit å få ordnet visumet der. I enkelte tilfeller er det også mulig å få kjøpt visum på grensen til landet, dette er ofte litt dyrere enn ellers, og bør sjekkes på forhånd. Du må også huske på at de fleste visum er tidsbegrenset, altså at gyldigheten går ut etter en viss tid. Dette varierer gjerne fra land til land, i noen land er det kun 15 dager, andre 1 måned og det kan være 3 måneder. Går man utover denne tiden kan det bli litt styr, den vanligste reaksjonen er vel bøter. Du bør sjekke hvilke land du trenger visum til før du reiser. Her finner du en oversikt fra UD. En liste over hvor du finner ambassader i de ulike landene, kan også være lurt å ha med. Her er en oversikt.
 
 
Copyright © 2001 - Jorda Rundt 2001